Jadłospis
CZERWIEC 2025
PONIEDZIAŁEK - 23.06.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb baltonowski,chleb z żurawiną z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata
OBIAD: Zupa kalafiorowa, makaron z serem,polewa jogurtowo-truskawkowa, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Bułka fitness z masłem , jajko na twardo, herbata owocowa
owoc - truskawki
WTOREK -24.06.2025r.
ŚNIADANIE: Bułka wieloziarnista z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
OBIAD : Zuparyżanka pomidorowa, ziemniaki, pałeczka z kurczaka, marchewka mini z masłem, kompot rabarbarowy
PODWIECZOREK: Kasza manna z sokiem
owoc - arbuz
ŚRODA- 25.06.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb wiejski z masłem, salami, sałata, pomidor, herbata czarna
OBIAD: Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym, kasza pęczak, szynka w sosie, ogórek małosolny, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK: Kisiel wieloowocowy z biszkoptami
owoc - melon
CZWARTEK-26.06.2025r.
ŚNIADANIE: Bułka wrocławska z masłem, ser żółty, kiełki, kawa inka
OBIAD: Zupa ogórkowa, ziemniaki , gołąbki mięsna pieczone, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK: Jogurt owocowy, truskawka i borówka
owoc - arbuz
PIĄTEK-27.06.2025r.
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułka wrocławska z masłem, ser żółty,papryka, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński, makaron spaghetti z sosem bolognese,sałata lodowa, kompot porzeczkowy
PODWIECZOREK: sernik na zimno
owoc - gruszka
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |