Jadłospis

Grudzień 2025
PONIEDZIAŁEK - 01.12.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb razowy z masłem, szynka dziadka, pomidor, szczypiorek, bawarka
OBIAD: Zupa brokułowa, makaron gotowany z serem białym, sos truskawkowy, kompot gruszkowy
PODWIECZOREK: Bułka z masłem, parówka z szynki na ciepło, ketchup, mix warzyw, herbata z cytryną
owoc - ananas
WTOREK -02.12.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb razowy z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, pomidor, kakao
OBIAD: Zupa zacierkowa, ziemniaki purre, kotlet z piersi kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z rabarbaru
PODWIECZOREK: Domowa panna cotta, mus jagodowy
owoc - kiwi
ŚRODA- 03.12.2025r.
ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku, chleb pszenno-żytni, chleb z ziarnem z masłem, dżem niskosłodzony
OBIAD: Barszcz czerwony, krokiety z mięsem własnej roboty
PODWIECZOREK: Bułeczka wieloziarnista z masłem, pasta rybna, herbata czarna z cytryną
owoc - grapefruit/pomarańcza
CZWARTEK 04.12.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb wiejski z masłem, szynka z indyka, sałata, herbata owocowa
OBIAD: Zupa ogórkowa, kasza bulgur, schab pieczony w sosie własnym, marchewka mini, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, biszkopty
owoc - sok owocowy
PIĄTEK-05.12.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb wiejski z masłem, ser biały z miodem, herbata czarna
OBIAD: Zupa fasolowa, ziemniaki gotowane, kapusta faszerowana z mięsem i ryżem, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Piernik własnego wypieku, mleko
owoc - mandarynka
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |

