Jadłospis
KWIECIEŃ 2025
PONIEDZIAŁEK - 21.04.2025r. -PRZEDSZKOLE NIECZYNNE
ŚNIADANIE:
OBIAD:
PODWIECZOREK:
WTOREK -22.04.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb graham z masłem, szynka w siatce, ogórek kiszony, kawa inka
OBIAD: Zupa ryżanka, makaron z białym serem, polewa wiśniowa, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK: Chleb słonecznikowy z masłem, salami, papryka, herbata z pokrzywy
owoc - pomarańcze
ŚRODA- 23.04.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb 5 zbóż z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, herbata czarna
OBIAD:Zupa pomidorowa, ziemniaki gotowane, kotlet z jajka, sałata lodowa z jogurtem, kompot z wiśni
PODWIECZOREK: Panna Cotta z sosem jeżynowym
owoc - jabłko
CZWARTEK- 24.04.2025r.
ŚNIADANIE: Bułka wrocławska z masłem, szynka z wędzarni, pomidor, herbata owocowa
OBIAD: Krem z pora, ziemniaki gotowane, kotlet sojowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z wiśni
PODWIECZOREK: Naleśniki z jabłkiem, woda z miętą
owoc - banan
PIĄTEK-25.04.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, rzodkiewka, bawarka
OBIAD: Barszcz czerwony, krokiety z mięsem domowej roboty
PODWIECZOREK: Drożdżówka z budyniem, kawa inka
owoc - gruszka
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |