Jadłospis
PONIEDZIAŁEK - 20.01.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb 7- zbóż, chleb zdrówko z masłem, ser żółty, ogórek zielony, rukola, kawa inka
OBIAD: Zupa marchewkowa, makaron z serem białym, mus truskawkowy, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Chleb pszenno żytni, chleb 7 zbóż z masłem, salami, papryka, herbata czarna
owoc – Jabłko
WTOREK -21.01.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb firmowy, chleb razowy z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony, pomidor, herbata z żurawiny
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki purre, schab pieczony, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK: Bułka z miodem, mleko
owoc – Gruszka
ŚRODA- 22.01.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb wiejski, chleb z żurawiną z masłem, szynka wierzejki, kiełki, rzodkiewki, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Krem z soczewicy, kasza bulgur, pulpeciki w sosie koperkowym, surówka z pora, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK: Deser chia, mus jeżynowy,
owoc – Szaron kaki
CZWARTEK- 23.01.2025r.
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka grahamka z masłem, polędwica sopocka, papryka, szczypiorek, herbata pokrzywa
OBIAD: Zupa zacierkowa, ziemniaki purre, kotlet devolay, marchewka duszona, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK:Ryż gotowany, jabłko duszone, polewa jogurtowa
owoc – Kiwi
PIĄTEK-24.01.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno żytni, chleb miodowy z masłem, ser biały, rzodkiewka, ogórek, kakao
OBIAD: Barszcz biały, kluski śląskie domowej roboty, sztuka mięsa w sosie własnym, surówka z pomidora, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Pancakes z cukrem pudrem
owoc – Pomarańcza
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |