Jadłospis

PAŹDZIERNIK 2025
PONIEDZIAŁEK - 27.10.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb miodowy z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, herbata czarna
OBIAD: Zupa ogórkowa, makaron gotowany z sosem pieczarkowym,lemoniada
PODWIECZOREK: Bułeczka Hot - dog, parówka na ciepło, mix warzyw, pokrzywa do picia
owoc - melon
WTOREK -28.10.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb słonecznikowy z masłem, schab pieczony, papryka, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Kapuśniak, ziemniaki gotowane, kotlecik jajeczny, marchewka z jabłkiem, kompot z wiśni
PODWIECZOREK: Domowy serek waniliowy
owoc - sok owocowy
ŚRODA- 29.10.2025r.
ŚNIADANIE: Bułka orkiszowa z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, bawarka
OBIAD: Zupa minestrone, ziemniaki gotowane, pałeczka z kurczaka pieczona, sałata lodowa z sosem winegret, kompot z rabarbaru
PODWIECZOREK:Ryż gotowany, jabłko duszone, polewa jogurtowa
owoc - suszone jabłka
CZWARTEK -30.10.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb wiejski z masłem, szynka od szwagra, sałata, herbata owocowa
OBIAD: Zupa Shreka, ryż gotowany, potrawka z kurczaka, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Domowe ciasteczka maślane, mleko
owoc - banan
PIĄTEK-31.10.2025r.
ŚNIADANIE : Bułka dyniowa z masłem, jajko gotowane, majonez, rzodkiewka, herbata czarna
OBIAD: Barszcz biały z kiełbaską, puree ziemniaczane, ryba smażona, surówka z kapusty kiszonej, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Drożdżówka z budyniem
owoc - gruszka
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
