Jadłospis
Grudzień 2024r.
PONIEDZIAŁEK - 09.12.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb razowy z masłem, szynka wiejska, pomidor, szczypiorek, herbata czarna
OBIAD : Zupa krupnik, naleśnik z serem biały, polewa jeżynowa, woda z miętą
PODWIECZOREK: Bułeczka hot-dog, parówka, ketchup, mix warzyw, herbata czarna z cytryną
owoc - jabłko
WTOREK -10.12.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb pełnoziarnisty z masłem, ser żółty, pomidor, kiełki, kakao
OBIAD: Krem z marchewki, łazanki z kapustą kiszoną i mięsem, kompot czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Bułeczka z miodem, herbata owocowa
owoc - mandarynka
ŚRODA- 11.12.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb 7 zbóż z masłem, jajko na twardo, majonez, rukola, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Zupa zacierkowa, purre ziemniaczane, kotlet mielony, surówka z buraka, kompot śliwkowy
PODWIECZOREK: Domowe oponki z serem, herbata miętowa
owoc - sok owocowy
CZWARTEK- 12.12.2024r.
ŚNIADANIE: Makaron na mleku, chleb pszenno-żytni, chleb graham z masłem, szynka z beczki, papryka, rzodkiewka, herbata owocowa
OBIAD: Zupa Shreka, kasza jęczmienna, schab pieczony w sosie chrzanowym, ogórek kiszony, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Domowy piernik, mleko
owoc - grapefruit
PIĄTEK- 13.12.2024r.
ŚNIADANIE: Bułeczka wrocławska z masłem, kiełbaska na ciepło, ogórek zielony, herbata z miętą
OBIAD: Zupa fasolowa, ziemniaki gotowane, dorsz pieczony z warzywami, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK: Galaretka domowa, bita śmietana
owoc - ananas
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |