Jadłospis
CZERWIEC 2025
PONIEDZIAŁEK - 16.06.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb ciemny z masłem, szynka drobiowa, papryka, herbata owocowa
OBIAD: Zupa Shreka, makaron z sosem pieczarkowym, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Hot - dog z parówką, pomidor, ogórek małosolny, ketchup, herbata czarna z cytryną
owoc - nektarynka
WTOREK -17.06.2025r.
ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, chleb pszenno - żytni, chleb graham z masłem, polędwica sopocka, pomidor, herbata czarna
OBIAD : Zupa wielowarzywna, ziemniaki gotowane, pierś z kurczaka, sałata lodowa z koperkiem, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Domowy budyń czekoladowy, herbatniki
owoc - melon
ŚRODA- 18.06.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb 5 zbóż z masłem, salami, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Barszcz biały z kiełbaską, naleśniki z białym serem, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Chleb pszenno - żytni, chleb ciemny z masłem, stół szwedzki , mix warzyw, herbata z miętą
owoc - soczek jabłkowy
CZWARTEK-19.06.2025r. PRZEDSZKOLE NIECZYNNE
ŚNIADANIE:
OBIAD:
PODWIECZOREK:
PIĄTEK-20.06.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno - żytni, chleb ciemny z masłem, jajko gotowane, majonez, bawarka
OBIAD: Krem z pomidorów, pierogi z mięsem , lemoniada
PODWIECZOREK: Bułka z masłem, dżem niskosłodzony, kakao
owoc - arbuz
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |