Jadłospis
Kwiecień 2024
PONIEDZIAŁEK-22.04.2024 -
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, bułka zbożowa z masłem, salami, papryka, ogórek małosolny, herbata owocowa
OBIAD: Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, ziemniaki purre, ryba po grecku, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK: Bułeczka hot - dog, parówka z szynki, ketchup, mix warzyw, herbata czarna z cytryną
owoc - truskawki
WTOREK -23.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb sojowy z masłem, ser biały, ogórek zielony, rzodkiewka, mięta
OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki purre, kotlet schabowy, kapusta młoda z koperkiem, kompot z rabarbaru
PODWIECZOREK: Ryż gotowany, jabłko duszone z cynamonem, polewa jogurtowa
owoc - jabłko
ŚRODA- 24.04.2024
ŚNIADANIE: Bułka orkiszowa z masłem, szynka krucha, pomidor, sałata, herbata z żurawiny
OBIAD: Zupa jarzynowa, ryż gotowany, pierś z kurczaka duszona, sałata lodowa z jogurtem, lemoniada
PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, ciasteczka owsiane
owoc - borówki
CZWARTEK-25.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb wiejski z masłem, domowa nutella z avocado, herbata czarna
OBIAD: Zupa szczawiowa, kasza gryczana, szynka duszona w sosie własnym, marchewka mini, kompot z czerwonej porzeczki
PODWIECZOREK: Rogali maślany, kawa inka
owoc - gruszka
PIĄTEK-26.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb wiejski z masłem, polędwica sopocka, kiełki, pomidorki koktajlowe, rumianek
OBIAD: Barszcz biały z kiełbaską,makaron spaghetti, sos mięsno - pomidorowy, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Kefir z owocami sezonowymi
owoc - sok owocowy
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |