Jadłospis
Witamy w nowym roku szkolnym 2024/2025
PONIEDZIAŁEK - 09.09.2024r.
ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb pszenno - żytni, chleb ciemny z masłem, kiełbaska kornetka, pomidor, ketchup, herbata czarna
OBIAD : Zupa koperkowa, kluski leniwe domowej roboty z bułeczką i masełkiem, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Chleb pszenno - żytni, chleb ciemny z dynią z masłem, salami, papryka, kiełki, herbata owocowa
owoc - melon
WTOREK -10.09.2024r.
ŚNIADANIE: Bułeczka fitness z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa inka
OBIAD: Zupa zacierkowa, ziemniaki purre, kotlet z piersi kurczaka, marchewka z groszkiem, kompot rabarbarowy
PODWIECZOREK: Bułeczka maślana z masłem, herbatka rumiankowa
owoc - gruszka
ŚRODA- 11.09.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb maślankowy, chleb żurawinowy z masłem, szynka z indyka królewska, ogórek małosolny, papryka, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Zupa szczawiowa, makaron spaghetti w sosie mięsno - pomidorowym, lemoniada
PODWIECZOREK: Pudding chia, mus z mango
owoc - kalarepa
CZWARTEK- 12.09.2024r.
ŚNIADANIE: Bułka z dynią z masłem, ser żółty, ogórek zielony, pomidorki cherry, bawarka
OBIAD: Zupa jarzynowa, kasza gryczana niepalona, pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Domowy budyń czekoladowy, biszkopty
owoc - brzoskwinie
PIĄTEK- 13.09.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni i chleb miodowy z masłem, szynka wierzejki, papryka, sałata, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Barszcz biały z kiełbaską, ziemniaki purre, kotlet sojowy, surówka z selera i ananasa, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK: Paluch wieloziarnisty, pasta z tuńczyka, ogórek świeży, herbata czarna
owoc - kiwi
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |