Jadłospis
Październik 2024
PONIEDZIAŁEK - 21.10.2024r.
ŚNIADANIE: Kajzerka z masłem, szynka królewska, pomidor, kiełki, bawarka
OBIAD : Zupa brokułowa, kluski leniwe z masłem i bułeczką, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK: Chleb firmowy ,chleb graham z masłem, polędwica, papryka wiśniowa, rukola, herbata czarna
śliwka
WTOREK -22.10.2024r.
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem , chleb firmowy, chleb wieloziarnisty z masłem, szynka z Wierzejek, papryka, ogórek zielony, herbata czarna
OBIAD: Ryżanka pomidorowa, ziemniaki purre, kotlet z piersi kurczaka, surówka z kapusty czerwonej, kompot z rabarbaru
PODWIECZOREK: Rogalik maślany, mleko do picia
banan
ŚRODA- 23.10.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb miodowy z masłem, twaróg z sera białego, rzodkiewka, szczypior, kakao
OBIAD: Zupa pieczarkowa z makaronem, kasza pęczak , sznycel z indyka w sosie własnym, ogórek kiszony, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Domowy serniczek na zimno
gruszka
CZWARTEK- 24.10.2024r.
ŚNIADANIE: Mleko do picia, bułka grahamka z masłem, powidła śliwkowe
OBIAD: Krupnik, ziemniaki gotowane, kapusta faszerowana z mięsem i ryżem , kompot z czerwonej porzeczki
PODWIECZOREK: Bułka z masłem,parówka z szynki na ciepło, ketchup, herbata z cytryną
szaron kaki
PIĄTEK- 25.10.2024r.
ŚNIADANIE: Chleb firmowy, chleb z żurawiną z masłem, szynka w siatce, kiełki, pomidor cherry, herbata owocowa
OBIAD: Fasolowa, ryż gotowany, potrawka z kurczaka, warzywa duszone, kompot śliwkowy
PODWIECZOREK: Szarlotka własnego wypieku, rumianek do picia
jabłko
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |