Jadłospis
Witamy w nowym roku szkolnym 2025/2026
WRZESIEŃ 2025
PONIEDZIAŁEK - 15.09.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb baltonowski, chleb z żurawiną z masłem, polędwica sopocka, sałata, bawarka
OBIAD: Krem z marchewki, makaron z sosem pieczarkowym, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK: Bułka Hot - Dog, parówka na ciepło, ketchup, mix warzyw, herbata czarna z cytryną
owoc - banan
WTOREK -16.09.2025r.
ŚNIADANIE: Ryż na mleku, bułka grahamka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata czarna
OBIAD : Minestrone, puree ziemniaczane, pulpety w sosie koperkowym, ogórek kiszony, kompot śliwkowy
PODWIECZOREK: Domowa galaretka z owocami
owoc - arbuz
ŚRODA- 17.09.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, chleb miodowy z masłem, jajecznica, szczypiorek, herbata czarna z cytryną
OBIAD: Zupa dyniowa, kasza jęczmienna, gulasz z szynki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z granolą
owoc - jabłko
CZWARTEK -18.09.2025r.
ŚNIADANIE: Bułka wrocławska z masłem, szynka drobiowa, papryka, herbata miętowa
OBIAD: Krupnik z kaszy pęczak, ziemniaki gotowane, pieczona pałeczka z kurczaka, marchewka mini, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: Chałka z masłem, kakao
owoc - sok owocowy
PIĄTEK-19.09.2025r.
ŚNIADANIE : Chleb baltonowski, chleb ciemny z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata owocowa
OBIAD: Barszcz ukraiński, makaron spaghetti, sos mięsno - pomidorowy, domowa lemoniada
PODWIECZOREK: Biszkopt własnej roboty, herbata rumiankowa
owoc - szaron kaki
pogrubionym kolorem wyróżniono alergeny
*w wyjątkowych sytuacjach menu może ulec zmianie
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji -
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu | Rodzaj alergenu |
1* | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2* | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3* | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4* | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5* | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6* | Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7* | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8* | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9* | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10* | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11* | Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12* | Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13* | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14* | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |